Om skrivprocesser, skrivprojekt, tänkande och läsande. Och kanske lite allmänt svammel.

29 januari 2016

Bibelbabbel.

Ok, det här inlägget kanske bara är för bibel- eller smärtnördar. Om man nu kan vara smärtnörd, låter som att det var ett teoretiskt intresse.

Idag har jag varit i Lund, lämnat en bok på bibblan, drällt runt, träffat vän, och varit lite mer lösningsfokuserad än igår. Insett att jag läser mindre i Bibeln än jag egentligen vill för att den rent fysiskt är för tung. Jag måste sitta med den på ett bord eller i knät, och just så är nästan all kurslitteratur med, all läsa-tunga-böcker-tid går liksom till studierna. Ska jag alls läsa nåt sådär vanligt (inte lyssna på talbok) så får det vara något lätt. Inte tvunget innehållsmässigt, men fysiskt. Det funkar inte att sitta framåtböjd mer tid än jag gör.

Nåväl, hade sett en pocketbibel på Arkens hemsida, tänkte att den ju måste vara lättare och därför bättre. Fast så stod jag där i affären och vägde den i handen. Sådär jättelätt var den ju nu inte. Kände på några andra med. Svårt att veta hur mycket lättare den var än en del andra. Och inte stod det nån innehållsförteckning med vikt på de olika utgåvorna. Sen tillkommer ju det där problematiska i att tjocka pocketar sällan riktigt vill vara uppslagna, så det kan ta mer kraft att hålla dem öppna för att de vill vara stängda.

Drabbades av för mycket grubbel för att kunna bestämma mig, tänkte att jag får gå hem och googla så jag kan jämföra vikten på riktigt. Hittade en NT-utgåva som kändes snäll i handen och som bara kostade en tjuga, tänkte att den kan funka ett tag iaf, tills jag hittat nån hel Bibel som känns ok. NT-utgåvor som inte väger så mycket finns det ganska gott om. Denna väger 319 g, insåg jag när jag nu kommit hem och googlat. Det är rätt lagom. Problemet är bara att jag inte är nöjd med bara NT. Jag vill ha GT också. Och egentligen har jag inget jättebehov av att de tvunget ska vara i samma bok, eller ens hela GT i samma. Jag hade absolut kunnat tänka mig att köpa flera olika delar. Men det verkar inte som att man ger ut bara GT, iaf inte om det ska vara Bibel 2000-översättningen. Tycker det är rätt märkligt, speciellt med tanke på hur många NT-utgåvor det finns. Men man tycker kanske att såna som är svaga i händerna får använda talbok eller app, vad vet jag. Konstigt budskap iaf, som att GT inte är lika viktigt, eller ens särskilt viktigt.

Här kommer iaf en liten översikt av biblar utifrån vikt. Bilderna är lånade från Adlibris, Duvan och Libris förlag.


För att ha att jämföra med:


Helt vanlig pocket (överst i listan med pocketar hos Adlibris):

200 g


Helt vanlig Bibel: Bibeln konstskinn normal

986 g








Biblar som känns rätt lätta:


Slimline Bibeln ("Sveriges tunnaste Bibel")

520 g


Konfirmandutgåva Libris förlag

554 g


Konfabibeln, Argument förlag

715 g


Konfirmandbibeln 2.0

770 g


Pocketbibeln

536 g









Biblar som är definierade som små/petit/dyl:
(inte tvunget jättemycket mindre, skriver ut måtten. En normal pocket är ca 11 x 18 cm)


Bibeln duo soft röd liten

13,5 × 17,6 cm
654 g


Bibeln cartonage fiskmotiv liten

12,6 × 17,5 cm
666 g


Bibeln (Ung Petit)

8,8 x 12,2 cm
251 g


Bibeln (Soft Petit)

8,8 x 12,2 cm
235 g







Vad jag kom fram till med allt det här? Att det kan krävas en del googlande för att hitta information om vikt. Att jag önskar det stått på etiketten med priset. Att jag hade ganska rätt förut idag i affären, när jag tänkte att den gulorange konfabibeln inte vägde så mycket mer än pocketbibeln (och kändes som att den skulle vara mer skonsam att läsa på andra sätt). Och att det måste vara en rätt liten bibel om man ska ner till en vikt som egentligen känns ok. Att jag skulle vilja bläddra i den sista (soft petit), för att se om den känns läsbar trots att den är liten, fast att det nog är lönlöst att leta efter den eftersom det står att den är slut på förlaget.

Ja, och att det faktiskt förvånar mig att det inte finns nåt separat GT att köpa.

8 kommentarer:

  1. Jag läser nästan bara bibeln i app i telefonen numer. För mig är det nästan bara fördelar med den varianten :) och då leder det till mer läsning också. Ett tag försökte jag lyssna på bibeln i talbok, men det blev bara superrörigt och nästan omöjligt att hitta i.

    Men eftersom du nämnde app, men inte skrev något mer om det gissar jag att det inte är bästa för dig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag använde appen ett tag, fast just nu känns det inte som att det funkar. Är för mycket saker i mobilen, har svårt att fokusera på nåt och ha den i handen samtidigt, behöver lägga den typ i andra änden av lägenheten för att hitta koncentration, så blir inte så bra. Blir rätt trött av ljuset i skärmarna också, så skulle iaf vilja ha en läsbar bok för perioder när det inte funkar med appen.

      Radera
    2. Blåljusfilter tycker jag är bra för att inte bli för trött av ljust. Fast det hjälper ju inte mot dom andra sakerna ;)
      Hoppas du hittar en bra bibel.

      Radera
    3. Inte hittat nåt som fungerar till iphone mot blålkuset, vet du nån? Hittade bara som krävde ett hack som jag tyckte lät riskabelt.

      Datorn verkar jag bli trött av hur jag än ställer in den, så gett upp lite att det ska gå att lösa på det sättet.

      :) tack

      Radera
    4. Använder android, så ingen aning :P Men borde ju finnas nåt, tycker det vore konstigt annars.

      Radera
    5. Ja, verkar lite konstigt, får ge mig på en ny googling nån dag, men tycker jag redan varit rätt ihärdig. Tack för svaret iaf :)

      Radera
  2. Vill man ha hela Bibeln så tycker jag att Slimline Bibeln är det bästa jag testat. De som heter något med "liten" eller "petit" har för liten text för mig, dvs jag ser för dåligt för att det ska funka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset :) vet nån annan som också tycker om slimline. Har inte problem med synen, men kan ju bli tröttsamt att läsa text som är för liten ändå.

      Radera