Om skrivprocesser, skrivprojekt, tänkande och läsande. Och kanske lite allmänt svammel.

9 februari 2016

Trötthet och troll.

Går och väntar på ett besked, det tär lite på mig. Handlar inte om böcker eller skrivande, är nåt annat. Finns sånt i livet med. Och är rätt trött av andra orsaker också. Så hade ingen lust alls att plugga idag, fast jag måste.

Körde ett sånt där rätt vanligt trick, plugga en halvtimme, få sitta i soffan med roman och te och vara trött i en kvart. Ställa klockan för sofftiden, för annars håller jag ju inte den. (Behövs av nån anledning ingen ställd klocka för pluggtiden.)

Läste om en bok på facebook för ett tag sen, författaren hade skrivit om den och någon hade delat texten. Idag har jag läst den (och några andra dagar med, kom visst av mig i nån av de andra böckerna jag var mitt i): Vild av Boel Werner.

Den handlar om en tjej som går på högstadiet och det är rätt vanligt, med de coola i klassen som bestämmer vem som duger att vara med och vem som ska vara utanför och sånt där. Fast så växer det ut en svans på huvudpersonen. Och det är chockartat och skamfyllt och.. en massa saker. Visar sig efter rätt mycket tid att hon visst är ett skogsrå, utan att ha vetat det själv.

Tyckte om den, för att den skildrar det där med högstadievardag och -relationer bra, och tycker om den också för att jag tycker om att tänka på hur det är att uppleva världen annorlunda, med skarpare sinnen, som ett djur nästan. Och så gillar jag sagotemat, hur det vävs ihop med det vardagliga. Och alltihop handlar kanske egentligen om pubertet, att ändras och försöka hitta sig själv och hur jobbigt det är. Och rätt tufft med, liksom att hitta sin egen styrka.

Påminner mig lite om Mårten Melins Som trolleri, där det också dyker upp ett troll mitt i en tonårsvardag (fast där är det killen huvudpersonen är förälskad i som är ett troll). Och påminner mig lite om Hunden av Kerstin Ekman, som är en mycket speciell bok eftersom den är skildrad från en hund(valp)s perspektiv, hur den upplever världen, med sina sinnen som är skärpta på ett annat sätt än en människas.

Fast den är inte som nån av dem, den är sin egen. Alla tre är bra, dock.

4 kommentarer:

  1. Hej. En rekomenderad studietid som jag läst om är ungefär 20 minuter. 25 minuter används i en teknik som kallas pomodorotekniken. Annars kan man ta ett tidtagarur och ta tid hur lång tid man kan vara fokuserad innan hjärnan börjar sväva iväg. När hjärnan svävar iväg kan man passa på att ta 5 minuters paus. Jag var på en föreläsning av en professor som arbetade med studieteknik. Han hade gjort tidtagar testet på sina studenter och de fick då 20 minuter. Hoppas det går bra med studierna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :) Tror det stämmer att ungefär 20 minuter är lagom om man sitter och läser, tycker det funkar med lite längre om man gör övningar eller liknande. Och jag behöver mer än 5 min paus för att få paus på riktigt, men jag är rätt trött i huvudet, så funkar nog för de flesta att köra med så korta pauser.

      Radera
    2. Jag tycker det låter kort med 5 minuters paus. Men varje gång jag försökt använda den där tekniken vid studier glömmer jag alltid bort att använda den så jag har inte provat hur lång paus jag behöver.

      Radera
    3. Ja, 5 min räcker mest till att typ sträcka ut kroppen och typ koka en kopp te, inte riktigt till att tankarna får vila. Fast ibland är det kanske bara det lilla man behöver för att hitta kraft. Man får testa själv vad som funkar för en, tror jag.

      Radera