Om skrivprocesser, skrivprojekt, tänkande och läsande. Och kanske lite allmänt svammel.

18 januari 2016

Tänker ni på typsnitt?

Nyanserna börjar återvända. Det känns så, som att det hösten gjorde var att långsamt tömma mig på färg, och när allt var svartvitt så fylldes jag lite i taget med dimma istället. Vissa färger kommer tillbaka nu. Försiktigt. Jag ska inte köra bort dem, jag vill verkligen ha dem här, vill ha alla nyanser av mig, inte bara vara en dimma av för mycket jobb.

Jag är fortfarande sjuk och dessutom helt slut i huvudet av förra veckan, så det går inte att plocka fram texterna än, går inte att jobba, jag har inte koncentrationsförmåga nog för något projekt. Så jag fixar annat. Vilar, städar. Och tänker på text mer allmänt, på en massa sätt som ändå inte gör att jag behöver klara att samla tankarna så länge.

Jag tänker ofta på typsnitt. Det finns så många som är fina. Ibland när jag läser blir jag medveten om typsnittet, hur snyggt det är. Som i boken jag läser nu, Another Day, jag tycker det är fint. Inte perfekt, men väldigt fint, tillräckligt för att få mig att stanna upp och tänka på det. (Den första och andra bilden i detta inlägget är från den boken.)


Det är bra när de skrivit ut vilket typsnitt det är, så kan jag kolla, och så vet jag att det står där, så blir det lätt att hitta det om jag skulle få för mig att vilja ha det eller så. Annars kan jag hamna i grubbel på om jag ska försöka kontakta bokförlaget och fråga. Skulle de svara? Skulle jag orka formulera mig på engelska? Hur säger man då? Är det verkligen så fint att det är värt den ansträngningen? Nja.. jo. Kanske. Såna funderingar tar fokus från läsandet. Att bara fröjdas över typsnittets snygghet behöver inte göra det, det kan höja njutningsgraden utan att störa.

När jag skulle göra min bok hade jag en del kval. Provade olika, ändrade mig, bytte, bytte tillbaka, testade ett helt annat, bytte igen. Vissa vad jättefina, men så var siffrorna inte lika snygga, skulle jag ha sidnumreringen i ett annat typsnitt då? Och andra var fina men hade någon bokstav jag inte alls tyckte om. Det finns så många. Det är inte så lätt med val. Jag lyckades bestämma mig till sist. Puh. Vet fortfarande inte om det var det bästa, men jag vet att jag tycker om det här, tycker att det är fint. Filosofia heter det.

Har du ett favorittypsnitt? Tänker du ens på typsnitt, och reagerar om du tycker att något är fint?

2 kommentarer:

  1. Jag har nog inget favorit-typsnitt, men däreomot är det stört omöjligt för mig att läsa vissa typsnitt. Så en text kan falla på det och bli oläst även om det vore en bra och läsvärd text annars.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Synd när texter faller på sånt. Själv reagerar jag nog ännu mer om det är för litet radavstånd och/eller minimala marginaler. Kan släppa texter för det, även om de verkar bra.

      Radera